Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

The Portable Door


Αυτήν την εποχή φαίνεται πως το έχω ρίξει στα αμετάφραστα. Μετά τον Terry Pratchett και το Witches Abroad, διάβασα το The Portable Door, του Tom Holt, του ίδιου Thomas Holt που γράφει τα ιστορικά μυθιστορήματα, αλλά έχει κι ένα σωρό τίτλους με κωμικό φάνταζυ. Τα περισσότερα όπως και το Portable Door, διαδραματίζονται σε ένα σύγχρονο Λονδίνο όπου ένα σωρό διαφορετικά μυθικά πλάσματα, μάγοι, γκόμπλινς, δράκοι κ.ά. ζουν στην σκιά των ανθρώπων. Το χιούμορ δεν είναι το belly-aching-from-laughter του Πράτσετ, ούτε τα νοήματα είναι τόσο βαθιά, αλλά οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι, οι σκηνές όμορφα δωσμένες και τα twists της πλοκής πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα.


Ο Paul Carpenter προσλαμβάνεται στην εταιρία J. W. Wells & Co., μαζί με την αντιπαθητική και κάπως ακοινώνητη Sophie, την οποία και ερωτεύεται. Αντιμετωπίζει ό,τι κάθε νέος υπάλληλος, βαρετές αρχειοθετήσεις, ανόητες υποχρεώσεις, αυστηρό ωράριο, τζαναμπέτικα φωτοτυπικά και συρραπτικά που την ικανότητά τους να εξαφανίζονται θα ζήλευε κι ο Χουντίνι. Επίσης έχει να αντιμετωπίσει τους διάφορους ενοχλητικούς και καθ' όλα παράξενους μετόχους της εταιρίας και μια σχετική αδιαφορία εκ μέρους της αγαπημένης του, που προτιμάει να τα φτιάξει με έναν καλλιτέχνη κεραμικών... Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα ό,τι δείχνουν να είναι. Και τόσο ο Paul, όσο και η Sophie θα ανακαλύψουν ότι έχουν μπλέξει κάπως πιο άσχημα απ' ό,τι φαίνεται.


Το βιβλίο είναι γεμάτο αναφορές στο Star Trek, το StarWars και το Lord of the Rings. Ένας από τους μετόχους έχει κάποιον στρατιωτικό τίτλο που αναλογεί στο ιππικό κι όταν ο Paul ρωτάει, αποδεικνύεται ότι ο μέτοχος ήταν μέλος των Ροχίριμ. Κάποιος αναγκάζεται να φορέσει μια ρόμπα με κουκούλα και ο αφηγητής τον παρομοιάζει με τον δίδυμο καλό αδελφό του Emperor Palpatin. Κατά τη συνέντευξη για τη δουλειά, ένας άλλος μέτοχος τον ρωτάει:


"What do you most admire about the works of Chekhov?"

Paul frowned. "I don't know," he said. "The way he says, Course laid, keptin, is pretty cool, but mostly he doesn't get to do much."