Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα Εμφάνιση

Λοιπόν.... όπως θα παρατηρήσατε κι εσείς, η ανανέωση σχεδόν ολοκληρώθηκε. Δεν αλλάξαμε περιεχόμενο και ύφος, απλά την εξωτερική μας εμφάνιση, έτσι για να μη μας βαρεθείτε. Να το περιμένετε αυτό τακτικά, διότι είμαστε και προσωπικότητες που βαριούνται εύκολα, εξ ου και αποζητάμε την αλλαγή.

Πάμε στα πρακτικά τώρα. Μια μίνι παρουσίαση του ιστολογίου, ας πούμε.

-Στο κέντρο βλέπετε αυτό που θα περιμένατε να δείτε. Τις αναρτήσεις (και να λείπουν τα σχόλια σχετικά με το περιεχόμενό τους, παρακαλώ.)

-Στην αριστερή στήλη είναι μερικά πραγματάκια που αφορούν εμένα, δηλαδή τη συγγραφέα του ιστολογίου. Ένα μικρό προφίλ, μια λίστα με τα άλλα δύο ιστολόγια στα οποία ιστολογώ (το παράκανα μου φαίνεται), ματιές στα βιβλία που έχω γράψει, μια λίστα με τα περιοδικά στα οποία έχω δημοσιεύσει και η λίστα η σχετική με το στοίχημα που έχω βάλει και η οποία θα απομακρυνθεί το Γενάρη, για να δώσει τη θέση της σε τίποτε άλλο. Α, κι ένα σύνδεσμο για αυτήν εδώ την ανάρτηση, για όσους θέλουν να το ψάξουν λίγο το θέμα.*

-Στη δεξιά στήλη περιπλέκονται λίγο τα πράγματα οπότε θα μου επιτρέψετε να την παρουσιάσω από κάτω προς τα πάνω και πιο αναλυτικά. Έχουμε και λέμε:

---Από το Αρχείο: το κλασσικό ημερολογιακό αρχείο του ιστολογίου.

---Μόνιμες στήλες: Μια λίστα με τις ετικέτες των αναρτήσεων, για να τις βλέπετε με θεματική επιλογή.

---Παιδιά-γατιά-σκυλιά: Ιστολόγια ή σελίδες που έχουν να κάνουν με τις τρεις μεγάλες μου αγάπες, τα παιδιά, τα γατιά και τα σκυλιά. Γελάστε άφοβα ή, όπως λένε και στο I Can Has Cheezburger, ashplood from teh qeut. Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του, με αισιοδοξία.

---Κώμεικς: Ο τίτλος υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι αστείος, αλλά κάνα-δυο beta-testers δεν τους έκανε να γελάσουν και πιο πολύ τους μπέρδεψε. Λυπάμαι, αλλά εμένα μου αρέσει. On-line κόμικς που διαβάζω καθημερινά ή σελίδες/ιστολόγια σχετικά με την εικονογράφηση

---Φίλοι και γνωστοί: Αυτό που λέει ο τίτλος του. Ιστολόγια ή σελίδες φίλων και γνωστών, προσοχή όμως, γενικού ενδιαφέροντος. Αν ψάχνετε για κάποιο εξειδικευμένο, κοιτάξτε πιο πάνω, στην άλλη στήλη.

---Ιστολόγια βιβλίων: Εδώ είμαστε. Σε αυτή τη λίστα θα βρείτε ιστολόγια ή σελίδες αφιερωμένα σε βιβλία που έχουν ή δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, ή που θα μείνουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Οι πιο πολλοί συγγραφείς είναι φίλοι ή γνωστοί, αλλά νομίζω υπάρχουν και δυο-τρεις που τους διαβάζω χωρίς να ξέρω αν με διαβάζουν εκείνοι. Για να προωθήσουμε το Ελληνικό Φανταστικό όσο περισσότερο γίνεται.

---Το Φανταστικό στο Διαδίκτυο: Σύνδεσμοι για φόρουμ, συλλόγους ή βάσεις δεδομένων σχετικά με το φανταστικό. Θα προσπαθήσω να το πλουτίσω όσο περισσότερο γίνεται, αλλά αυτό όταν διορθωθεί το πι-σι, που του ξεκόλλησα το ανεμιστηράκι.

---Google Translate My Page: πριν με πείτε ψωνάρα, να σας ενημερώσω ότι έχω αρκετές επισκέψεις από το εξωτερικό, κυρίως την Αμερική, το Βέλγιο και την Αγγλία. Άσε που κάποιες φορές, κάποιος κακόμοιρος συγγραφέας (ξένος) ψάχνει να βρει τι λένε γι' αυτόν και δεν ξέρει τι έχω γράψει. Οπότε γιατί να μη βοηθήσω την κατάσταση;

---Και το υπεροχότερο όλων των γκάτζετ, που είχε το template του ιστολογίου ενσωματωμένο... Το Ψάχνεις Κάτι στο Βιβλίο; Είναι μια μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί με τρόπο που με έχει αποτρελάνει. Ας πούμε ότι θέλετε να ψάξετε τη λέξη "μάγος". Το πληκτρολογείτε και να τι θα εμφανιστεί:





Τέλειο; Το ψαχτήρι είναι προγραμματισμένο να ψάχνει όχι στον ιστό, αλλά στο δικό μου το Ιστολόγιο, όπως και στις σελίδες που έχω βάλει στις παραπάνω λίστες! Και μάλιστα, σε κάθε λίστα έχει και διαφορετικό tab! Και εμφανίζει τα αποτελέσματα και σε σελίδες, τις οποίες μπορείτε να τις δείτε κι αναλυτικά. Δε μπορείτε να διαννοηθείτε καν πόσες ώρες την ημέρα παίζω με αυτό το ψαχτηράκι. Το έχω λιώσει...

(Μια μικρή στιγμή διαλογισμού, για να συνέλθω από τη χαρά μου που το θυμήθηκα και συνεχίζουμε.)

-Τέλος, στο τέλος της σελίδας μπορείτε να βρείτε ημερομηνία, τον καιρό (πατήστε edit για να βρείτε την Αθήνα και τους βαθμούς Κελσίου, το άτιμο είναι κολλημένο στην Νέα Υόρκη και τους βαθμούς Φαρενάιτ και δεν αλλάζει), το Live Feed και δυο ακόμη μετρητές επισκέψεων κι ένα κατιτί, για όσους φτάσουν ως εκεί.

*Τελικά ο ένας αντιγράφει από τον άλλον. Αυτό το κολπάκι για τους νέους επισκέπτες το έκανε πρώτος (απ' όσο έχω δει) ο Λευτέρης Κεραμύδας εδώ. Ε, ζήλεψα. Σαν παιδί κι εγώ.

3 comments:

Nikolas είπε...

Βασικά υπάρχει ένα πρόβλημα: Τα links όταν βάζω το ποντίκι από πάνω γίνονται αόρατα. Ίσως πρέπει να επιλέξεις κάποιο άλλο χρώμα για το mouse-over. Επίσης, μήπως -λέω μήπως- οι στήλες αριστερά και δεξιά είναι υπερβολικά μεγάλες; Τέλος, αν θες να μετράς στατιστικά για την κίνηση στο blog θα πρότεινα να βάλεις google-analytics αντί για αυτό που έχεις. Πάντως, από αισθητική άποψη, είναι πιο καλό από πριν, αλλά δε ξέρω κατά πόσο ταιριάζει στο στυλ των posts σου.

Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την κριτική. Το χρειαζόμουν να ομολογήσω, ανησυχούσα κάπως ότι όλο το θέμα θα είχε ασχήμιες που δε θα μπορούσα να ανακαλύψω μόνη μου.

Τώρα που το λές το πρόσεξα κι εγώ για τα λίνκς. Θα το διορθώσω εντός του ΣΚ. Όσο για τις στήλες, χε, και μικρές τις έχω. Αν ήταν στο χέρι μου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες... :Ρ

Τώρα αυτό για το στυλ των ποστ. Κατανοώ ότι το άσπρο-κόκκινο εκτός που γαυρίζει λιγάκι, είναι και λίγο girly σαν συνδυασμός. Αλλά, πώς να το πω, νιώθω και λίγο girly από καιρού εις καιρόν κι είπα να το αποτυπώσω κι εδώ. Ότι δηλαδή, παρά τις όποιες μαυρίλες έχω μέσα στο κεφάλι μου, το όλο σύστημα εξακολουθεί να εκπορεύεται από ένα girl.

(Φλασία σχετικά με το girl και την ηλικία μου: Κάποτε μια φίλη βρέθηκε στο χωριό του Ισπανού φίλου της ο οποίος βάλθηκε να τη συστήσει σε όλους τουw κατοίκους του χωριού -καμιά πενηνταριά-. Κάποια στιγμή βλέπουν στο δρόμο τρεις γριές, όλες μαζί σούμα τετρακόσια χρόνια στις καμπούρες τους. Κι ο νεαρός τις σύστησε ως "the girls"...)

Nikolas είπε...

Στη συγκεκριμένη απόχρωση δε θα το έλεγα προσωπικά "gilry". Μάλλον για πολύ σοβαρό φέρνει τόσο για το χρώμα όσο και για τις στρογγυλεμένες ή μισο-στρογγυλεμένες άκρες που έχουν τα κουτάκια που μπαίνει μέσα το κείμενο. Αλλά δεν είμαι δα και ειδικός.