Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Δωρεάν Σελιδοδείκτες


Είναι καιρός που θέλω να σας μιλήσω για ένα νέο έντυπο στο χώρο του βιβλίου, αλλά διστάζω. Διστάζω όχι γιατί δεν έχω λόγια να μιλήσω γι' αυτό, αλλά γιατί αποτελεί για μένα το λόγο για τον οποίο θα ξεπεράσω συγκεκριμένους φόβους και θα κατακτήσω ακόμη ένα οχυρό του χαρακτήρα μου.

Πρόκειται για το free-press περιοδικό Bookmarks, που εκδίδεται από το Νεκτάριο Λαμπρόπουλο, ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου ΧΑΡΑΜΆδΑ (έτσι, όλα πλην του "δ" γράμματα κεφαλαία). Τα σπέσιαλ χαρακτηριστικά του; Είναι free-press, είναι ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ free-press, ασχολείται κάθε Τετάρτη με το βιβλίο, διανέμεται κυρίως σε βιβλιοπωλεία και καφέ (βλέπε και λίστα διανομής) και μπορείτε να το ξεφυλλίσετε ακόμη κι ηλεκτρονικά.

Α, και πλέον είμαι και μία εκ των συντακτών.

Αρχισυντάκτης είναι ο καλός φίλος συγγραφέας Γιάννης Πλιώτας, της Σελίδας για άλλες σελίδες και του Βασιλείου της Αράχνης. Περιττό να σας πω ότι τον έχουμε χάσει από την πιάτσα με τη νέα του αυτή ασχολία, πράγμα που δείχνει εν μέρει πόση δουλειά ρίχνει στο περιοδικό κι εν μέρει ότι αυτή η δουλειά τού αρέσει κιόλας... Άλλοι συντάκτες (ειδικά στο τρίτο τεύχος) είναι οι Λευτέρης Αδαμίδης, Γιάννης Αντάμης, Νίκος Αραπάκης,Μαρία Γεωργοπούλου, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος,Δημήτρης Γκιούλος, Νόρα Δημοπούλου, Αλέξης Καυγάς,Εβίτα Λύκου, Κατερίνα Μαλακατέ, Μαρία Μπακοπούλου,Βαγγέλης Μπέκας, Κίκα Ολυμπίου, Δέσποινα Παναγιωτοπούλου,Μαρία Παπαδημητρίου, Στέλλα Πεκιαρίδη, Δημήτρης Σαρρής, Ευαγγελία Σολωμού, Μαρία Τσουκανά, Μάρκος Φράγκος.

Το περιοδικό έχει κάποιες μόνιμες στήλες, πέρα από το Editorial. Μια πλήρη εβδομαδιαία ατζέντα εκδηλώσεων σχετικά με το βιβλίο. Ένα Almanac -δε σας λέω κάτι άλλο γι' αυτό διαβάστε το για να καταλάβετε. Τη στήλη Bookmarx! όπου κανείς συναντά βιβλία που αφορούν την πολιτική. Νέα από την όλο και πιο διαδεδομένη συνήθεια του Bookcrossing. Ένα εντυπωσιακά πλήρες εβδομαδιαίο βιβλιογραφικό δελτίο, τόσο πλήρες που δε θα το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι οι εκδοτικοί οίκοι που αποδελτιώνονται. Κι επίσης Ευανάγνωστα, Ευπώλητα, Μικρές Αγγελίες από το χώρο του βιβλίου, κριτικές ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, κινηματογραφικά και μουσικά νέα σχετικά με το βιβλίο, ένα Ημερολόγιο Ανάγνωσης, τακτικά αφιερώματα σε Πόλεις της Ελλάδας και τις αναγνωστικές τους συνήθειες, την Ερώτηση της Εβδομάδας, Ποίηση, Σπάνιες και παράξενες εκδόσεις και Συνεντεύξεις.

Ω, σίγουρα ξεχνάω κάτι. Συγχωρέστε με. Είναι η πρώτη φορά που η άποψή μου ως αναγνώστριας διοχετεύεται σε μελάνι και χαρτί (γιατί κακά τα ψέματα, άλλο ιστολόγιο κι άλλο περιοδικό και μάλιστα free-press) και ο φόβος είναι αρκετός. Αυτό ήταν άλλωστε και το βαθύτερο προσωπικό ζητούμενο της συνεργασίας μου με το περιοδικό, να καταφέρω να ξεπεράσω το φόβο που με κρατούσε σιωπηλή. Ίσως καταφέρω, στην εξέλιξη της πορείας μου μέσα από τις σελίδες του Bookmarks, να βελτιώσω κάποια σημεία του χαρακτήρα μου που προς το παρόν δε μου αρέσουν.

Ή ίσως πάλι, να έχω το περιοδικό σα δικαιολογία για να διαβάσω ακόμη περισσότερα βιβλία.