Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Το Πέταγμα της Μέλισσας

Μερικές ειδήσεις σου προκαλούν διάφορα συναισθήματα. Ορισμένες σου προκαλούν μούδιασμα στα δάχτυλα, άλλες ένα φουρφούρισμα στην καρδιά, ένα φούσκωμα στο στήθος π ξέρεις ότι δεν πρόκειται να ξεθυμάνει κι ότι όσα καλύτερα πράγματα κι αν συμβούν, αυτό το κάτι θα είναι το ξεχωριστό, το κάτι άλλο.

Πριν από μερικές μέρες (έχω κι εγώ την διαφορά φάσης μου αυτόν τον καιρό) έγινε κάτι που εντάξει, όχι ότι το περιμέναμε, αλλά ψηνότανε εδώ και χρόνια. Και το ότι το κερδισε καποιος που έχει συγκεκριμένες σκέψεις πάνω στο θέμα είναι μάλλον τύχη καλή για όλους μας.

Να μη σας κρατάω άλλο σε αγωνία. Λοιπλόν, στο διαγωνισμό του διεθνούς περιοδικού επιστημονικής φαντασίας Albedo One, τον σημαντικό και περίφημο INTERNATIONAL AEON AWARD SHORT FICTION CONTESΤ, ο Μιχάλης Μανωλιός κέρδισε το πρώτο βραβείο με το διήγημά του Αίθρα.

Κι εγώ, νιώθω λιγάκι σαν στ' αυτιά μου να παίζει συνεχώς το Πέταγμα της Μέλισσας.




Γιατί; Γιατί είναι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ. Και που περιέχεται σε συλλογή διηγημάτων που έχει εκδοθεί στα ελληνικά και που το διάβασα και το σχολίασα εδώ.

Πάω να διαβάσω τη συνέντευξη του Μιχάλη στο sff.gr και να ψάξω να βρω το βιντεάκι της σχετικής αναφοράς του βραβείου, στην ΝΕΤ, στην εκπομπή της Μαρίας Σαράφογλου "Συμβαίνει τώρα" την Καθαρά Δευτέρα.

Και να ευχηθώ σε καθέναν από μας που γράφουμε φανταστικό στην Ελλάδα, να πετάξουμε κι εμείς σαν τις μέλισσες.