Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ξυπόλητος Θεός

Ξυπόλητος ΘεόςΞυπόλητος Θεός by Βασίλης Χ. Γιαβρής
My rating: 1 of 5 stars

Πιθανόν να μπορούσα να εκτιμήσω έστω την προσπάθεια του συγγραφέα να μπλέξει θυσία, οργή και κάποια (?) ιδέα επιστημονικής φαντασίας. Αλλά είναι γραμμένο με υπερβολική κι αναίτια αυτοπεποίθηση και περιγράφει κάτι που θα έπρεπε να απαγορεύεται δια νόμου: έναν φανερά και ξεκάθαρα ομοφυλόφιλο άνδρα να "υποκύπτει" (και τα εισαγωγικά δεν είναι προϊόν σεμνοτυφίας) στα θέλγητρα μιας γυναίκας. Κι όχι απλά να υποκύπτει, αλλά και να παρασύρεται από το πάθος.

Εχμ, όχι. Νόου, δηλαδή, πώς το λένε. Αυτό δείχνει άγνοια του πώς δουλεύει ο σεξουαλικός προσανατολισμός και έλλειψη σεβασμού στις εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες. Το ότι η τύπισσα είναι θεογκόμενα δεν λέει απολύτως τίποτε.


View all my reviews


Μερικές σκέψεις ακόμα:

Βλέπω τελευταία στην Ελλάδα πολύ τακτικά αυτό το μοτίβο, και σε βιβλία και στην τηλεόραση. Ένας ομοφυλόφιλος (άνδρας ή γυναίκα) που υποκύπτει στα θέλγητρα του αντίθετου φύλου. Κάθε φορά, επειδή το γεγονός με εξοργίζει, προσέχω την παρουσίαση του χαρακτήρα: λέει πουθενά ότι είναι αμφισεξουαλικός; Λέει πουθενά αν πρόκειται για κάτι πιο μπερδεμένο;

Όχι. Πρώτον, για την ελληνική κοινωνία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι άσπρο-μαύρο. Δεύτερον, για την ελληνική κοινωνία, ένα ξεκάθαρα ομοφυλόφιλο άτομο μπορεί σε μια στιγμή αδυναμίας να κάνει σεξ με άτομο του αντίθετου φύλου.

Προσέξτε, δεν πρόκειται για την κοινωνική καταπίεση που τους αναγκάζει να το κάνουν. Το μοτίβο ενός άνδρα που αναγκάζεται να παντρευτεί και να κάνει σεξ με τη σύζυγό του για να καλύψει το κοινωνικώς μη-αποδεκτό μέρος του χαρακτήρα του, η ελληνική κοινωνία επίσης αρνείται, συνειδητά, να το αποδεχτεί. Οι σεναριογράφοι κι οι συγγραφείς το πασπαλίζουν με άφθονο ρομαντισμό, το περιγράφουν ουσιαστικά σαν μια "στιγμή αδυναμίας". Λες και το να επιθυμείς άτομα του ίδιου φύλου είναι επιλογή και θέλει δύναμη θέλησης για να το κάνεις!

Ήλπιζα ότι εν έτει 2015, κάποια πράγματα θα τα είχαμε εμπεδώσει. Αλλά φαίνεται ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη, απλά και μόνο για να αρχίσουμε να ψυλλιαζόμαστε πώς λειτουργούν τα πράγματα αυτά.