Πάμε, με σειρά ανάγνωσης:

Επιστροφή στο Μέλλον, Διαμαντής Φλωράκης. Δεν είναι το πρώτο βιβλίο του υπέροχου αυτού ανθρώπου που διαβάζω, ούτε και η πρώτη φορά που το διαβάζω. Όμως είναι η πρώτη φορά που οι λέξεις κατακάθησαν στο μυαλό μου και πήραν το σωστό τους , το πραγματικό τους μέγεθος. Κάπου αλλού μιλώντας γι' αυτό το βιβλίο, είπα ότι πήρα μια ιδέα για το πραγματικό ύψος της σκέψης του Διαμαντή Φλωράκη. Και το επαναλαμβάνω κι εδώ, ύψος, κι όχι βάθος, διότι ο Διαμαντής Φλωράκης είναι ένας γίγαντας της σκέψης. Γι' άλλη μια φορά, χάρηκα που έκανα τη γνωριμία του τον Οκτώβρη που μας πέρασε, χάρηκα τόσο πολύ, που είναι δύσκολο να σας μεταφέρω τη χαρά μου αυτή.

Η γραμμή του Χρόνου, Σταύρος Μουντουφάρης. Τρίτη γεύση από ελληνική επιστημονική φαντασία. Διαδραματίζεται στο Ηράκλειο του σήμερα (ή του πάντοτε, όπως λέει κι ο ίδιος ο συγγραφέας) και μιλάει για "κάτι" που ενώνει ξαφνικά δύο timelines, εκείνη του σημερινού Ηράκλειου κι εκείνη του Χάνδακα, τις μέρες της λήξης της πολιορκίας του από τους Οθωμανούς, το 1669. Είναι γενικά καλογραμμένο, σαν βιβλίο, με ωραία σκηνικά, ενδιαφέροντες, τριτεύοντες χαρακτήρες και σχετική αληθοφάνεια λαβκραφτικού είδους (είναι δηλαδή καλά μπλεγμένη η πραγματικότητα κι η ιστορικότητα με το φανταστικό κομμάτι). Στα αρνητικά του, μια μικρή αφέλεια στην πλοκή, πολλοί κεντρικοί χαρακτήρες, όχι πολύ καλά σκιαγραφημένοι, και μια αίσθηση που θυμίζει λίγο παλπ λογοτεχνία. Ενδιαφέρον βιβλίο όμως, ειδικά στο πώς καταφέρνει να αποδομεί την καθημερινότητα μιας ελληνικής πόλης του σήμερα (πράγμα που εγώ δεν έχω καταφέρει να κάνω ποτέ...)
Το 13ο Κρανίο, Οδυσσέας Γκρέι. Πρόκειται για άλλο ένα βιβλίο της NPN Theory (όλα τα βιβλία και οι ταινίες μπορούν να γίνουν πιο ενδιαφέροντα αν προσθέσει κανείς Ναΐτες, Πειρατές ή Νίντζα), μόνο που... είναι πετυχημένο! Ειλικρινά, ποτέ δεν περίμενα ότι θα έλεγα κάτι τέτοιο για ένα βιβλίο τέτοιας θεματολογίας. Κι όμως. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν σκίπερ (καπετάνιο) σε ιστιοφόρα, ο οποίος καλείται να αναλάβει ένα ναύλο στο Αιγαίο. Το ταξίδι ξεκινάει σαν αρχαιολογική, περίπου λάθρα, εκδρομή και καταλήγει με πολύ μυστήριο. Μπλέκονται πολλά θέματα μέσα, οι Εσσαίοι, οι Ναϊτες (εξού το το ΝΡΝ), η αίρεση των Καθαρών, οι Αζτέκοι, και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί... Ο συγγραφέας φαίνεται να ξέρει πού πατάει, και -αν δεν έκανε πολύ μεγάλη έρευνα για να μπορέσει να το γράψει- τότε αποτελεί ολόκληρη κινητή εγκυκλοπαίδεια από μόνος του. Από πλευράς γραφής είναι λίγο φλύαρος και καποιες στιγμές γίνεται και κουραστικός, περιγράφοντας όλη τη διαδικασία του απόπλου και του κατάπλου, αλλά εντάξει, τι να κάνουμε, του το συγχωρούμε. Επίσης κάποιες φορές ρέπει προς το μελόδραμα, αλλά τουλάχιστον δεν το κάνει στις σκηνές σεξ (πράγμα που προσωπικά με απογοητεύει όταν συμβαίνει σε άλλα βιβλία).








Ιστορίες με Φαντάσματα, Ανθολογία Ωρόρα Νο. 47 . Χωρίς σχόλια.
Ιστορίες με Λυκάνθρωπους/2, Ανθολογία Ωρόρα Νο. 58. Επίσης χωρίς σχόλια.



