Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Αναγνωστικό Ημερολόγιο 2011 - Chronicles of the Raven


Είναι δύσκολο να περιγράψω τη χαρά μου όταν διαβάζω κάτι που δε μοιάζει με άλλα βιβλία.

Κι όμως το Dawnthief, το πρώτο βιβλίο της σειράς Chronicles of the Raven, του James Barclay, μοιάζει με πολλά άλλα βιβλία που έχω διαβάσει. Μοιάζει με τα Books of the Black Company, του Glen Cook. Μοιάζει λίγο με τα βιβλία του R. Salvatore, τουλάχιστον το Dark Elf Trilogy. Κι επίσης μοιάζει λίγο και με το Έπος των Ντρενάι του David Gemmell.

Μπορώ να βρω κι άλλα βιβλία που να μου θυμίζουν το Dawnthief, αλλά θα σταματήσω σ' αυτά. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να μιλήσω για το πόσο διαφορετικό είναι από ό,τι άλλο έχω διαβάσει. Οι ομοιότητες βοηθούν μόνο στο να ξεκινήσεις με μια αίσθηση οικειότητας, κάτι που ξέρεις πώς λειτουργεί. Μετά πάνω στην αίσθηση αυτή, μπορείς να αρχίσεις ν' απολαμβάνεις την οργιώδη φαντασία του κυρίου αυτού.

Η ιστορία ακολουθεί μια μισθοφορική ομάδα, ονόματι The Raven. Είναι εφτά είναι διάσημοι και περιζήτητοι, αλλά στις πρώτες δέκα σελίδες... πεθαίνει ο ένας τους. Αμέσως αρχίζει να φαίνεται η κούραση κι η ηλικία τους -όχι πολύ μεγάλη, αλλά στα τριάντα και σε μια ψευδομεσαιωνική κοινωνία, ορθά ο Barclay θεωρεί ότι είναι καιρός να αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Και πάνω που λένε να αποσυρθούν, προκύπτει εκείνη η αποστολή που θα σώσει τον κόσμο.

Η ιδέα είναι χαριτωμένη, αλλά και τετριμμένη. Αυτό που δεν είναι καθόλου χαριτωμένο είναι το απίστευτο ψοφολόγημα: Ο Barclay καταφέρνει, μετά από τον πρώτο θάνατο, να μας σερβίρει άλλους τρεις από την αρχική εφτάδα μέσα σε 200 σελίδες. Μισό λεπτό δηλαδή. Ως τις 45 που κρατάει το βιβλίο; Τα νούμερα δε βγαίνουν, ρε παιδιά. Εφτά ήταν όλοι-όλοι. Με τέτοιους ρυθμούς περίπου στις 320 σελίδες θα έπρεπε να είχε ξεμπερδέψει με τους Raven και να βρει άλλους πρωταγωνιστές...

Δε θα προχωρήσω σε άλλες λεπτομέρειες. Απλά η δράση είναι καταιγιστική, οι χαρακτήρες ολοζώντανοι και δε χρειάζεται να συμπαθιούνται κιόλας, η γλώσσα απλούστατη, αλλά πολύ εκφραστική. Υπάρχει χιούμορ, συγκίνηση, αισθησιασμός. Έξοχες σκηνές μάχης. καταπληκτικές περιγραφές εντυπωσιακών ξορκιών. Ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα μαγείας. Και οι χαρακτήρες... οι χαρακτήρες είναι πραγματικά απίστευτα ζωντανοί, τσακώνονται, φιλιώνουν, έχουν τα κολλήματά τους... (χμ, αυτό το ξανάπα ε; Για τους χαρακτήρες; Μήπως όμως να το ξαναπώ, τόσο που μου άρεσαν;

Η πλήρης σειρά βιβλίων που διαδραματίζονται στον κόσμο της Balaia είναι α) τα βιβλία της τριλογίας Chronicles of The Raven (Dawnthief, Noonshade, Nightchild) β) τα βιβλία της τριλογίας Legends of The Raven (Elfsorrow, Shadowheart, Demonstorm) και η stand-alone νουβέλα Ravensoul. Και τα έχω όλα και τρέμω τη στιγμή που δε θα έχω άλλο να απολαύσω.